V dnešní době už je možné leccos. Můžeme tak třeba i denně chodit do obchodu a kupovat si tam vše čerstvé.
Můžeme tak činit, ale nemusíme. A nejednou ani nemůžeme. Protože znáte to.
– Ne každý den máme čas, abychom stáli někde ve frontě.
– Ne každý den spotřebujeme vše koupené bezezbytku a není ani šetrné, ani rozumné vyhazovat to, co je sice dobré, ale do zítra by se nám to zkazilo.
A není rozumné a ani slušné ani odmítat někoho, kdo nám přinese dejme tomu výslužku ze zabijačky, s tím, že bychom to všechno nezvládli hned sníst. A přece to nepřijmeme, nenecháme zkazit a potají nevyhodíme, až se dárce nebude zrovna dívat, že?
Než si počínat takto hloupě, nehospodárně a vlastně i docela zbytečně, je lepší pořídit si něco, díky čemuž se dá hravě všech zmíněných problémů vyvarovat.
Stačí si koupit mrazák, který následně můžeme napěchovat potravinami klidně až k prasknutí, abychom si je odsud následně postupně odebírali podle toho, jak a v jakém množství jsou nám zapotřebí.
Je to vlastně logické rozhodnutí, nějaký mrazák si pořídit. Ovšem i když , nesmíme zapomenout jednat s rozmyslem.
Je třeba zavčasu pouvažovat o tom, jaký typ bychom si přáli, zda třeba zásuvkový nebo truhlicový. Ten první má výhodu v tom, že obsahuje několik plastových zásuvek, v nichž se dá lépe vyznat, ovšem jeho nevýhodou je to, že se po otevření vcelku rychle ohřeje, zatímco ten druhý neztrácí tolik chladu, ale zabírá více místa a je méně přehledný.
Dále je třeba přeměřit si už před nákupem místo, kde má onen mrazák spočinout, abychom měli následně jistotu, že vybereme takový, jenž se nám na ono místo vejde.
A je nasnadě, že bychom neměli kromě toho již zmíněného zapomínat ani na další technické parametry.
– Třeba na klimatickou třídu, v níž bude správně fungovat.
– Nebo na energetickou náročnost, z kteréhož úhlu pohledu jsou nejlepší ty s označením A+++.
– Nebo na počet hvězdiček, podle nichž tu na rozdíl od koňaku není vyznačeno, jak nás to zahřeje, ale naopak na kolik stupňů je ten který přístroj schopen svůj obsah zmrazit.
– Nebo na kapacitu zmrazování, tedy na to, kolik kilogramů potravin dokáže onen mrazák zamrazit během čtyřiadvaceti hodin
– Nebo na pohotovostní stav, tedy na to, jak dlouho vydrží potraviny uvnitř zmrazené, pokud třeba vypnou proud.
– Nebo na přítomnost či absenci zvukové signalizace otevřených dvířek, na schopnost samoodmrazování či super mrazení.
Prostě si kupte mrazák. Abyste měli doma svoji oblíbenou baštu i tehdy, když je tato vcelku snadno se kazící a vy nemáte čas den co den chodit nakupovat čerstvou.